Lösning för Historiska museets i Lund?

Snart är den segslitna frågan om vem som ska betala för att alla fornlämningar som grävs fram vid skånska vägbyggen färdigutredd. Också vem som ska ta om hand och bevara föremålen för eftervärlden.
Hans Modig, akademisekreterare vid Lunds universitet , har lett utredningen om Historiska museets framtid. - Riksantikvarieämbetet och departementet tycker inte – än så länge i alla fall - att de ska betala till det här. Men vi hoppas förståss att de kommer att ändra sig. Universitetsmuseerna runt om i Sverige för en tynande tillvaro och i Lund har universitetet sen 1999 skurit ner anslagen och lagt ut kraftiga sparbeting. Det speciella med Historiska museet i Lund är att det förutom att vara till för universitetet, studenter och forskare, och i viss mån för allmänheten, också av hävd sedan ett politiskt beslut på 30-talet ska ta hand om fornfynd som hittas i Skåne. Men varje år saknas en eller ett par miljoner. Universitetet har inte råd, och staten har hittills sagt nej till att betala. - Är det så att man inte får finansiering för alla verksamheter så måste man avveckla den eller de funktioner som man inte får finansiering för. Själva universitetsfunktionen måste ju alltid finnas kvar. Den 10 juni ska universitetsstyrelsen ta ställning till om man ska begära pengar från staten igen, eller om de skånska arkeologiska fynden ska skickas någon annan stans.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".