Tandställning eller inte beror på kommun

Det är stor skillnad mellan olika skånska kommuner när det gäller bedömningen av vilka barn som ska få tandställning.

I Hörby får vartannat barn en tandställning av Region Skåne till ett värde av över 20 000 kronor. Men i Perstorp får bara hälften så många barn tandställning. 

– På skolfoton ler jag aldrig med öppen mun för tänderna ser så konstiga ut, säger Sandra Johansson, 8A på Centralskolan i Perstorp, som inte fått någon tandställning trots sina sneda tänder.

– Man skäms ju för det. När de ser så konstiga ut så skäms man för det.

– Vad tycker du om det att du inte har fått någon tandställning hittills?

– Det är dåligt, för om man behöver det så ska man få det, säger Sandra Johansson.

Statistik från Tandvårdsnämnden visar att i Hörby, Lomma och Burlöv får vartannat barn ett perfekt leende på skattebetalarnas bekostnad. Men i Svedala, Örkelljunga och Perstorp får bara vart fjärde barn tandställning. Orättvisan beror på att olika tandregleringsspecialister är olika hårda i sin bedömning.

– Jag är lite hårdare i min bedömning, säger tandregleringsspecialisten Gunnar Mårlid som bestämmer vilka barn som ska få tandställning i bland annat Perstorp.

– Man behöver inte ha ett perfekt leende, och är det så pass stora bettfel att jag själv tycker att det här kan man inte acceptera, då får de naturligtvis behandling. Men sen finns det de som har en liten trångställning eller en tand som står lite roterad, eller något annat mindre fel, och där lever man i princip lika lycklig även utan att få tandställning.

Tjejerna på Centralskolan i Perstorp är inte lika övertygade om sin lyckliga framtid när det ser sina sneda tänder i spegeln.

– Jag tänker på det varje dag, säger Ronja Jacobsson som har ett litet mellanrum mellan varje tand men inte har fått någon tandställning.

– Jag speglar mig flera gånger om dagen, säger Sandra Johansson.

– Alla vill ju ha sånt hollywoodsmajl, säger Ronja Jacobsson.