Flygbullret i Dalby uppmätt

Ljudnivån i Dalby från flygplan på väg till Sturups flygplats ligger i genomsnitt inom miljötillståndet. Vissa mätningar hamnar dock högre. Luftfartsverket har under ett halvår mätt bullernivån i Dalby efter krav från länsstyrelsen.

Ljudnivån i genomsnitt är inte högre än tillåtna 70 decibel. Att vissa mätningar är högre än 70 decibel gör bedömningen besvärlig, enligt Göran Jansson som är miljöhandläggare på länsstyrelsen.

– Vi får jämföra detta med vad som sägs i tillståndet förflygplatsen. Där finns beskrivet hur man flyger och vilka ljudnivåer det får vara, säger Göran Jansson, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

De boende undrar varför planen måste flyga över Dalby överhuvudtaget.

– Det står i tillståndsbeslutet att man nattetid vid landning ska flyga via flygfyrar, och då passerar man över Dalby. Det kan ändras, men då måste tillståndet ändras, säger Göran Jansson, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".