Sydkusten inte av riksintresse för vindkraft

Länsstyrelsen i Skåne är en av fem länsstyrelser som vill stoppa planerna på vindkraft längs sydkusten. Istället föreslås en utbyggnad av Kriegers flak ute i havet.

Det här är ett steg i rätt riktning, tycker Anita Nilsson i Abbekås. Hon har kämpat för att slippa vindkraftverk i sin närhet i flera år.

– Det är klart att det känns bra, men det känns inte tryggt eftersom det kan ändras snabbt, säger hon.

Fem länsstyrelser går emot energimyndighetens fjolårsförslag om riksintresse för vindkraft i Abbekås och sträckan Skåre-Falsterbo, skriver Ystads Allehanda.

De fem länsstyrelserna tycker att det vore bättre att bygga ut vindkraftparken på Kriegers flak 25 kilometer från kusten, där det redan finns planer på 200 vindkraftverk.

Anita Nilsson är aktiv i föreningen Rädda sydkusten och är överlag kritisk till satsningen på vindkraft. Förslaget att bygga fler vindkraftverk till havs ger henne därför blandade känslor.

– Det är ett bättre alternativ, än att få dem nära kusten där de stör landskapsbilden på ett helt annat sätt. Av två onda alternativ är det väl bättre att de hamnar där ute, säger Anita Nilsson, föreningen Rädda sydkusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".