Kyrkan hamnar i Arbetsdomstolen

Kyrkans Akademikerförbund stämmer Svenska Kyrkan inför arbetsdomstolen. De anser att en präst i Lund fick sparken utan saklig grund.

Den 54-årige prästen hade jobbat som lärare på Pastoralinstitutet i Lund, där blivande präster utbildas det sista året före prästvigningen.

Till en början trivdes han med sitt job. Men när skolan fick ny ledning 2001 så började problemen. Ledningen och prästen hade då flera konflikter och allt ställdes på sin spets när prästen framförde kritik vid ett möte.

Facket påstår i anmälan till arbetsdomstolen att skolans ledning sedan gång på gång försökte motarbeta prästens arbete inom skolan.

Prästen, som också var fackligt aktiv, sades upp från sin tjänst i våras. Anledningen till uppsägningen ska enligt ledningen för pastoralinstitutet vara att prästen hade samarbetsproblem, agerade utan mandat och att han inte följt alla tagna beslut

Kyrkans Akademikerförbund anser att skälen är ogiltiga. Arbetsdomstolen ska nu avgöra ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".