Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor variation av vad vård betyder

I Malmö döms allt fler ungdomar till vård inom socialtjänsten, men vad den här påföljden innebär kan variera mycket från stadsdel till stadsdel. Närmare 70 procent av de dömda ungdomarna återfaller också i brott.

Den vanligaste formen av vård inom socialtjänsten är samtal med socialsekreterare, men det tycker inte 17-årige Göksel har hjälpt honom alls: 

– Det går in i ena örat och ut genom andra – det hjälper inte ett dugg, säger Göksel

Idag är Göksel på Välgvalet en annan typ av behandling som också kan ingå i social tjänstens vård. På Vägvalet behandlas ungdom i grupp. Genom övningar och rollspel vill man få dem att tänka över vad de gjort.

Den vanligaste formen av vård inom socialtjänsten är samtal med socialsekreterare, men vården kan också gå ut på att träffa en kontaktperson, gå på studiebesök eller att möta sitt offer.

När Brottsförebyggande rådet granskade fall där unga dömts till vård fann man en uppsjö varianter av vård. Och variationen mellan olika kommuner och till och med mellan olika stadsdelar är stor.

I Malmö finns till exempel ingen lokal samordning och i olika stadsdelar har man väldigt olika syn på vad som är bra vård. Vägvalet är en behandlingsform som används i flera av Malmös stadsdelar, men inte av Södra innerstaden. Där man inte tror på denna metod.

– Vi jobbar inte med ungdomar i grupp, vi vill inte föra samman ungdomar som har det enda gemensamma att de har begått en kriminell handling, säger Mats Brandström, socialsekreterare i Södra innerstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".