Nallar för lika Nalle Puh

I ett tullager i Helsingborg ligger 25 000 nallebjörnar som kanske måste eldas upp. Walt Disney-koncernen tycker att de är för lika Nalle Puh och då får de inte säljas utan tillstånd.
Nallarna finns i en container, bakom galler i Tullens förråd i Helsingborg och där kommer de att ligga till tingsrätten sagt sitt i fallet. De riskerar att brännas upp eller tuggas sönder för att de som Walt Disneys advokat säger "utstrålar samma attityd och ansiktsuttryck som Nalle Puh". Det får de inte. Rätten till Nalle Puh ägs sen 76 år av Disney som kan ge tillstånd mot betalning. Det tillståndet har inte Malmöföretaget som importerat nallarna. - Det är frågan om en ren kopiering och varumärkesintrång och det här är ett växande problem för varumärkesinnehavarna, säger Lennart Persson vid Tullen i Helsingborg. Tullen fick ögonen på de gula nallarna vid en stickprovskontroll för ett par månad sen och rapporterade till Disney, som besiktigade nallarna. Importören, däremot hävdar det är vanliga nallar som fritt kan säljas utan några tillstånd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".