Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jourarbete ökar stressen

För de läkare som arbetar jour ökar stressen betydligt. Det visar den första forskning som gjorts på sambandet mellan just jourarbete och stress. Birgitta Malmberg vid yrkes- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Lund har undersökt hjärtfrekvensen hos läkare i olika arbetssituationer. Hon konstaterar att jourarbetet innebär att stressen ökar med 30 procent. 

För några år sedan kom siffror som sa att dödligheten var större hos narkosläkare, som oftare arbetar under stress, än hos andra läkare. Men om den ökade stressen verkligen innebär en hälsorisk vet hon inte med säkerhet. Birgitta Malmberg hoppas att man i framtiden kommer att ta hänsyn till de biologiska faktorerna när man gör schema.

– Vi tål ganska mycket stress, men det finns gränser för vad vi klarar av och vi måste få återhämta oss för att kunna fungera, säger Birgitta Malmberg.

Men hur stressen påverkar själva arbetet visar däremot inte den här undersökningen. Och den tidigare forskningen ger heller inga svar. 

– Man vet inte hur mycket man kan koppla trötthet till misstag, men att förmågan att tänka klart och fatta snabba beslut avtar med antal vakna timmar säger sig självt, säger Birgitta Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".