Fängelse för föraren vid Nosabyolyckan

Det blev fängelse i ett år och två månader för den lastbilschaufför som förra hösten krockade med tåget i Nosaby utanför Kristianstad, då två personer omkom. Den 62-åriga lastbilschauffören döms för grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. 

Det var i september förra året som Kustpilen körde rakt in i en lastbil med släp fullastad med pellets. Lastbilschauffören fastnade mellan bommarna på järnvägsövergång i Nosaby. Istället för att köra igenom bommen hoppade chauffören ut och försökte lyfta bommen, men misslyckades.

Han hann bara tillbaka bakom ratten men inte längre, innan tåget körde på släpet. Krocken blev våldsam. De två lokförarna omkom och ett 40-tal personer skadades, tio av dem fick allvarliga skador.

Vid rättegången för två veckor sedan så hävdade försvaret att olyckan berodde på att signalsystemet vid järnvägsövergången inte fungerade riktigt och chaufförens advokat Leif Silbersky yrkade på att chauffören skulle frikännas.

Åklagaren yrkade däremot på ett och ett halvt års fängelse, vilket domen alltså också blev. Leif Silbersky förklarade redan vid rättegången att försvaret kommer att överklaga en fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".