Besparingar väntar sjukvården i Skåne

Det väntar besparingar i den skånska sjukvården även nästa år. Enligt P4 Radio Malmöhus sammanställning måste nästan 300 miljoner kronor sparas in. I år har sjukvården dock haft det lite lättare, och klarar nästan att hålla budget. Vissa sjukhus har till och med pengar över.

I år har de skånska sjukhusen fått extrapengar för att korta köerna till vården. Men pengarna kom i vissa fall sent – i Lund och Trelleborg har man pengar över. Totalt sett kommer den skånska sjukvården bara att gå med 40 miljoner kronor i underskott.

Men nästa år blir det värre. De fem distiktsnämnderna räknar med att åtminstone 270 miljoner kronor, det vill säga över en procent av budgeten, måste sparas in.

Universitetssjukhuset i Lund går med 30 miljoner kronor i vinst i år, men måste nästa år spara 50 miljoner kr. Något som inte blir lätt efter de tidigare besparingar som gjorts.

– Det är tungt för Universitetssjukhuset i Lund eftersom man i år hade sparbeting på 116 miljoner, säger, Ingrid Bergman, sjukvårdsdirektör i mellersta Skåne.

Vad besparingarna kommer att betyda för vården är svårt att säga idag.

– Det kan vi svara på först när Universitetssjukhuset i Lund har gått igenom var man har möjlighet att sänka sina kostnader med 50 miljoner, säger Ingrid Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".