Svårt upptäcka bankomatbedrägerierna

Den utrustning som används för att manipulera bankomater har blivit allt svårare att upptäcka. De senaste månaderna har en våg av bedrägerier mot bankomater, så kallad skimning, drabbat flera städer runtom i Sverige och Skåne, bland annat Landskrona och Arlöv.

– Utrustningen nu är väldigt skickligt gjord. Den är designad för att smälta in i automatens naturliga miljö, och då blir den också svårare att upptäcka, säger Markus Qvennerstedt på Rikskriminalpolisen.

I Skåne har polisen fått ett tiotal fall av skimning inrapporterade under hösten, men källor inom polisen säger till P4 Radio Malmöhus att mörkertalet antagligen är mycket stort. Kortbedragarna brukar vara snabba med att försvinna från en bankomat så snart de kopierat ett antal kort. För bankerna är naturligtvis också skimningen ett stort problem.

– Ja, vi ser ju mycket allvarligt på det här förstås. Vi ser ju på korten som ett bra betalningsmedel som minskar rånrisken för både privatpersoner och oss som arbetar professionellt med att hantera kontanter, säger Christina Einarsson, säkerhetschef på Föreningssparbanken.

Enligt Christina Einarsson försöker bankerna skydda sig mot skimning genom att installera utrustning på bankomaterna som gör det svårare att montera manipuleringsutrustning, och man sätter även upp kameror vid bankomaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".