Namntvist på nytt kulturhus löst

Patent- och registreringsverket, PRV, har förbjudit Malmö stad att döpa sitt nya kulturhus till Mazetti Kultur med hänvisning till att det innehåller ett släktnamn. Däremot gav man på måndagen förvånande nog grönt ljus för namnet Kulturhuset Mazetti.

Kulturförvaltningen hade redan bekymrat börjat försöka hitta på andra tänkbara namn på den gamla fabriken som de flesta Malmöbor känner som Mazettihuset, efter att Patent- och registreringsverket avslagit ansökan om att få kalla kulturhuset för Mazetti Kultur. Motiveringen var att Mazetti är ett släktnamn och därför inte kan registreras som varumärke.

Därför var förvåningen desto större, när PRV på måndagen godkände det snarlika namnet Kulturhuset Mazetti.

– I det här fallet har handläggarna gjort bedömningen att Kulturhuset Mazetti i omsättningskretsen är ämnat att uppfattas som syftande på ett visst hus, medan då Mazetti Kultur mer skulle fokusera på och framstå som ett efternamn, säger Magnus Ahlgren, avdelningsjurist på PRV.

Kulturhuset, som nu alltså döps till Kulturhuset Mazetti, invigs 3 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".