Missnöjet pyr på Helsingborgs Dagblad

Journalisterna på Helsingborgs Dagblad, HD, verkar ha fått nog av tidningens ledning. Vid ett stormöte på måndagskvällen bestämdes det att man ska hålla en omröstning om man ska rikta en så kallad misstroendeförklaring mot fyra personer i ledningen.

– Man har nu två veckor på sig att rösta på om man tror att de här fyra personerna med gott förtroende kan dras vidare in i den nya tabloidorganisationen, säger Hedvig Juhasz Toth, Journalistförbundets klubbordförande på tidningen.

Anledningen till att det kokar bland journalisterna är förslaget på ny organisation för HD som presenterades i början av november. Enligt förslaget ska många journalister flyttas runt bland tidningen redaktioner i Nordvästskåne, och andra får helt nya arbetsuppgifter, när tidningen ska gå över till tabloidformat nästa år.

Vissa journalister som P4 Radio Malmöhus pratat med är mycket upprörda och menar att man blir behandlade som boskap som ska flyttas runt från ett ställe till ett annat. Vad man kanske är mest arga över är att det här förlaget presenterades utan att de anställda på HD haft någon som helst möjlighet att få tycka till om det.

– Man lade ett färdigt papper framför oss, säger Hedvig Juhasz Toth.

Eskil Jönsson, chefredaktör på HD, är en av fyra personer som nu alltså kan få en misstroendeförklaring riktad mot sig.

– Det var inte oväntat men trist. Det kan vara svårt att leda en organisation om man inte har medarbetarnas förtroende, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".