Folkpartist hoppar av demokratisatsning

Folkpartisten Arne Larsson i Helsingborg lämnar Medborgarutskottet Syd. Han anser att medborgarutskotten innebär skendemokrati eftersom de inte kan fatta några beslut i praktiken och att det är vilseledande för medborgarna som tror att samtalen med medborgarutskotten ska leda till resultat.

– Vi går i medborgarutskottet ut och träffar människor och ger dem uppfattningen att här kan de vara med och påverka. Sedan försvinner förslagen in i förvaltningarna och återkommer inte för att prövas, säger Arne Larsson 

I verksamhetsberättelsen för nämnder och styrelser från förra året finns enligt Arne Larsson inte en enda anteckning om att något beslut skulle ha sin bakgrund i ett medborgarförslag. Risken är att systemet istället för att fördjupa demokratin får motsatt verkan om facknämnderna inte blir mer lyhörda, menar Arne Larsson.

– Då kommer medborgarutskottet i längden bidra till misstro mot demokratin, säger Arne Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".