Satsning mot skattefusk ger reultat

Avslöjandet av HSB-härvan i Malmö är resultatet av skatteverkets nybildade utlandsenhet. Enheten är ett år gammal och har bland annat specialiserat sig på att granska utlandstransaktioner. Något som har gjort skatteverket bättre på att upptäcka överföringar till exempel skatteparadis.

– Vi kan nu systematiskt analysera skattefelet mellan Sverige och andra länder. Tidigare hade vi ingen större resurs för de här komplicerade utredningarna, säger Margareta Nyström, chef för skatteverkets Malmöenhet.  

Men det nya systemet har skatteverket fått större möjligheter att följa pengatransaktioner och flödet av varor och tjänster till andra länder. Och Margareta Nyström kan redan nu säga att skatteverket kommer att hitta fler liknande ärenden efter HSB-härvan.

– Vi har hittat fler och fler ärenden för varje år. Men det har krävts en specialstyrka för att göra det, säger Margareta Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".