Åklagaren kräver hårda straff för Kirsebergsmord

Kammaråklagare Bo Albrektsson yrkade på stränga straff när rättegången om det så kallade Kirsebergsmordet avslutades i Malmö idag. Han vill att de två unga män som står anklagade för rånmordet på den 41-årige malmöbon den 5 juni i år ska få 10 respektive 9 års fängelse.

– Brottet är så pass kallt och beräknande och närmast av avrättningskaraktär – därför förtjänar det ett så pass högt straff, säger Bo Albrektsson. 

Det är 20-åringen som ska få det längre straffet menar Bo Albrektsson. För enligt åklagaren så var det han som planerat att ta livet av 41-åringen, medan den medåtalade 19-åringen först bara trodde att de skulle råna honom och ska därför ha ett lite kortare straff.

Det var upprörda känslor i tingsrätten i Malmö under åklagarens slutplädering i morse. Den åtalade 20-åringens pappa blev utsläng från rättssalen sedan han skrikit åt åklagaren att han bara spekulerade.

I sin slutplädering tryckte Bo Albrektsson hårt på den kartläggning som gjorts av de åtalades mobiltelefonsamtal under mordddagen. En kartläggning som han menar bevisar var de åtalade befunnit sig i Kirseberg vid mordtilfället.

Åklagaren lutar sig också mycket på den 19-årige mannens erkännande. För han har nämligen erkänt rånet av, men inte själva mordet på 41-åringen. 19-åringen har också lämnat detaljerade vittnesuppgifter om hur det hela ska gått  till. Han har bland annat erkänt att både han och 20 -åringen varit med om att dra en plastpåse över offrets huvud för att strypa honom. Men 19-åringens försvarare, advokat Lars Edman, menar att hans klient ändå inte är skyldig till själva dödandet.

– Han har tagit tag i påsen – varför kan han inte förklara. Och om det kan bevisas att det är en medveten handling är det inte utrett om personen i fråga redan var död vid det tillfället, säger Lars Edman.

20-åringens försvarare, advokat Jan Touma sa i sin slutplädering att det hela rör sig om en konspiration mot hans klient och att mordet och rånet i själva verket har utförts av 19-åringen och en annan kamrat till de båda.

Tingsrätten beslutade idag att både 19- och 20-åringen ska fortsätta att vara häktade tills att domen faller den 27 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".