Larmningen vid Kemiraolyckan bristfällig

Helsingborgs brandförsvar får kritik för hur man agerade när larmet gick den svåra kemiolyckan vid Kemira Kemi i februari. Kritiken framgår av en annars positiv utvärdering om den stora räddningsinsatsen.

Räddningsinsatsen var en av de största i Sverige någonsin. Över 100 man från 35 brandkårer jobbade i flera dagar med följderna av gasmolnet som hotade att driva in över Helsingborg.

Enligt rapporten som gjorts av Södertörns brandförsvarsförbund borde Helsingborgs brandförsvar ha klarat själva utlarmningen bättre. Det finns en särskild larmplan för en större kemiolycka, men den följdes inte. Detta ledde till att man larmade fel, för sent och larmade ut för lite resurser till Kemira.

Men Räddningschefen i Helsingborg Eva Marie Abrahamsson pekar hellre på att räddningsinsatsen ändå gick bra och att man i stort fått godkänt i rapporten.

– Räddningsinsatsen i sig har varit lyckad och vi har haft ett bra resultat och ett bra samarbete, men utlarmningsskedet får vi titta närmare på, säger Eva-Marie Abrahamsson, chef för Helsingborgs brandförsvar.