Ensamma mammor får hjälp av kyrkan

Inför julen söker många kyrkans hjälp. I Malmö är Mariakyrkan vid Södervärn den enda kyrka som håller öppet alla dagar under jul- och nyårshelgen. Diakonen Anita Dahlstedt har sett att  särskilt de ensamstående mödrarna som behöver hjälp har blivit fler.

– Vi har ju sett att ensamstående mödrar är en grupp som fått det mycket sämre på senare år. Hyrorna går ju upp, bostadsbidragen har inte blivit högre och underhållsbidragen höjs inte. De har svårt att få arbete eller så har man dåligt avlönade arbeten, säger Anita Dahlstedt som också ser hur de ensamma mammorna särskilt till jul märker sin fattigdom mer och känner av att andra i samhället har gott om pengar.  

Men samtidigt som de som behöver hjälp blir fler så ökar också folks givmildhet, berättar Anita Dahlstedt. Det ringer människor och vill skänka allt från mat till julklappar till barnen. Bland annat kommer det att delas ut varma kläder till hemlösa under julhelgens firande i kyrkan. Så mycket har kommit in att en person har jobbat heltid för att ordna med alla gåvor.

– Vi har fått väldigt mycket sponsorer och det gör att vi kan dela ut de här varma kläderna, vi kan dela ut schampo och tvål - här är allt. Det har vi inte sett tidigare, säger Anita Dahlstedt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".