Försäkringskassan anställer studenter för att komma ifatt med utbetalningar

Försäkringskassan i Skåne tar nu till extraordinära åtgärder för att komma ikapp med utbetalningar av sjukersättningar och föräldrapenningar.

20 studenter ska snabbutbildas och sättas i tillfälligt arbete, och det ska också finnas möjlighet att snabbt få ut sina ersättningar direkt från Försäkringskassans kontor.

Men Kerstin Holst, informationsansvarig på Försäkringskassan i Skåne, kan inte lova att alla kommer att få sina pengar innan jul.

– Nej, vi kan inte garantera det. Men i yttersta nödfall, om föräldrarna inte har möjlighet att vänta på pengarna eller möjlighet att låna pengar så länge, så kan man alltså gå till försäkringskassan och få en utbetalningsavi med sig.

Med hjälp av de extraanställda studenterna räknar Kerstin Holst med att de ska vara ifatt i början av nästa år. Situationen är värst i nordvästra Skåne, men Kerstin Holst vet inte vad det beror på. Det finns inte tid att analysera orsakerna just nu menar hon. I stället hjälper kontoren i övriga Skåne den här veckan kontoren i nordväst, för att få ut så många ersättningar som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".