Malmö får betala för däck i hamnen

Allt pekar nu på att det blir Malmö stad som tvingas betala för att sanera hamnbassängen i Malmö på däckrester efter den allvarliga branden på ett däckföretag i september förra året.
Kommunen har tidigare krävt att däckföretaget ska se till att däcken hämtas upp, men nu har Länsstyrelsen kommit fram till att det är kommunens ansvar. Leif Persson, miljöinspektör vid Malmö stad, var med och fattade beslutet om att däcken skulle dumpas i hamnen. - Räddningstjänsten hade provat samtliga metoder att släcka branden och det fungerade inte. Det fanns risk att röken kunde vända in över staden och det ville vi inte. Samtidigt fick vi reda på att det kunde brinna i fjorton dagar. Dumpade däcken i hamnbassängen Istället för att låta däcken brinna ut dumpade man däcken i vattnet, men först informerade Leif Persson både Länsstyrelsen, Hamnkontoret och däckföretaget. Varken länsstyrelsen eller företaget opponerade sig enligt Persson i det här läget. Att det nu kan bli Malmö stad som får stå för notan tycker Leif Persson är ett märkligt beslut som han hoppas att kommunen kommer att överklaga. Han varnar också för att det finns en risk att Länsstyrelsens beslut kan få konsekvenser för framtida räddningsinsatser. - Det kanske blir en helt annan situation när man ska göra vissa insatser och man är mycket mer försiktig – visst tänker man efter, och gör inte sådana drastiska åtgärder. Att plocka upp däcken kommer att kosta miljontals kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".