Åtgärdsprogram ska lösa krisen i Svedala

Ett sjupunktsprogram ska lösa problemen på Svedalas vårdcentral. Vårdcentralen har tampats med konflikter bland personalen, läkare som sagt upp sig och långa telefonköer för de sjuka. I går antog sydvästra sjukvårdsnämnden åtgärdsprogrammet, men redan tidigare har tillgängligheten börjat bli bättre.

– Primärvårdsledningens rapport visar att Svedala har den bästa tillgängligheten just nu av våra vårdcentraler, säger sjukvårdsnämndens ordförande Per Olof Olofsson.

Vårdcentralen har för närvarande två hyrläkare som tjänstgör på vårdcentralen, men dyrt är det. En hyrläkare kostar ungefär dubbelt så mycket som en anställd. Därtill sätter man in ytterligare en person till ledningsstöd åt verksamhetschefen.

Det ska också bli skräddarsydda stödåtgärder åt enskilda anställda och man ska ha möten i grupper där man går igenom hela verksamheten.

Under våren hoppas man kunna rekrytera tre läkare som är villiga att ta en fast anställning på vårdcentralen.

– Det finns redan läkare som är intresserade, de måste först bara avsluta sin nuvarande anställning och det brukar ju ta några månader, säger Per Olof Olofsson.

Den 2 februari ska nämnden ha sin första avstämning av hur det går i arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".