Rånare annonserade efter brottsoffer

Vid minst två tillfällen under hösten har rånare slagit till efter att först ha erbjudit billig hjälp i hemmet genom annonsering i dagspressen.

I lördags utsattes en äldre kvinna för ett brutalt rån i sin bostad i Vollsjö. Under utredningsarbetet framkom att kvinnan hade svarat på en annons i Sydsvenskan, där det erbjöds bland annat trädgårdshjälp. Utredningen ledde till att tre män kunde anhållas och förberedelser för att begära dem häktade pågår. Det finns minst ett fall till där männen misstänks ha kommit i kontakt med brottsoffren genom en annons om billig hjälp i hemmet.

– I början av oktober var det ett par i Malmö som på samma sätt knöt kontakt via annons med personer. Efter att de hade haft besök av de här personerna visade det sig att de hade blivit utsatta för stöld i sin bostad, säger Lars Förstell som är informatör vid polisen i Skåne.

Polisen vet ännu inte hur omfattande annonseringen i dagspressen har varit, men misstänker att fler personer har blivit utsatta. Så snart som möjligt vill polisen ha kontakt med personer som blivit bestulna, och som innan dess har anlitat hjälp med huset eller trädgården via annons.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".