Skolverket stänger friskola

Skolverket tvingar nu den fristående Fosieskolan i Malmö att stänga efter en akututredning. Verket menar att varken rektorn, lärarna, antalet elever, lokalerna eller ekonomin uppfyller de ”grundläggande krav” som ställs för att bedriva skolverksamhet.

Skolverkets chef i Lund, Björn Persson, står bakom beslutet att skolan måste stänga redan ett halvår efter att den startat. Han anser att Fosieskolan är ett ovanligt dåligt exempel på friskola.

– Det är så mycket brister, så vi bedömer att det inte finns förutsättningar för att driva den vidare.

Björn Persson säger att det förekommer att friskolor har vissa problem i uppstartsskedet, men det är inte vanligt att det är så illa som på Fosieskolan.

Friskolans rektor är den omdiskuterade fastighetsägaren Bengt Hallborg, men Björn Persson säger att det inte finns några större pengar att tjäna på friskolor. 

Fosieskolan drivs av den omdiskuterade fastighetsägaren och arkitekten Bengt Hellborg, som nu har gått från bostadsbranschen till friskolebranschen. Det är en ovanlig karriär enligt Björn Persson på Skolverket.

– De flesta som ger sig in i den här branschen drivs av någon pedagogisk idé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".