Hässleholm toppar olycksstatistiken

I Skåne är det i Hässleholm, Ystads och Ängelholms kommuner som risken är störst att skadas i ett olycksfall. Det visar en rapport som den socialmedicinska enheten vid universitetssjukhuset MAS har gjort.

Rapporten omfattar sex års skaderegistrering vid åtta akutsjukhus i Skåne. I rapporten beskrivs olycksmönster för de boende på olika orter och i olika skademiljöer. Sammanställningen av siffrorna visar att skånska män mellan 25 och 44 år, och skånska kvinnor över 75 år är de som drabbas mest av olyckor.

Nästan hälften av olyckorna sker i hemmet, och då handlar det ofta om fallolyckor där äldre kvinnor skadas.

I trafiken är det mest unga män som skadas, och där har ökningen varit stor de senaste åren, särskilt bland mopedister. Birgit Modén, som är hälsoplanerare socialmedicinska enheten på universitetssjukhuset MAS,  tror att det beror på att det blivit så populärt att åka EU-moped de senaste åren.

I vissa skånska kommuner är siffrorna lite extra dystra. Hässleholm toppar listan över flest olycksfall per tusen invånare, tätt följt av Ystad och Ängelholm. Siffrorna ska nu lämnas över till kommunerna.

– Jag skulle vilja att vi kunde ha ett litet samtal med Hässleholms kommun, som ligger väldigt högt på många områden. Man skulle kunna titta på vad det är som sker i Hässleholms kommuns bostadsmiljöer- varför skadas så många människor, säger Birgit Modén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".