Kaospiloterna landar i Malmö

Kaospiloterna, en utbildning i innovation och entreprenörskap, startar på Malmö Högskola till hösten. I Danmark, där utbildningen startade för 20 år sedan, har den länge varit föremål för politisk diskussion. Flera gånger har den varit nedläggningshotad men alltid klarat sig i sista sekund.

Det är framför allt det danska högerpartiet Radikale Venstre, som protesterat mot utbildningen och vägrat den ekonomiska bidrag, eftersom den hittills stått helt utanför universitets- och högskolevärlden. Bland studenter har utbildningen varit väldigt populär, men av kritikerna har den kallats för oakademisk och oteoretisk.

– Det är sant att den har varit lite kontroversiell i Danmark och att den har stått utanför högskole- och universitetssystemet. Men det beror på att den startade utanför systemet. I Århus är man i dag på väg in i ett samarbete med handelshögskolan, säger Eva Engqvist, vice rektor på Malmö högskola som anser att den senaste studieplanen för Kaospiloterna är lika akademisk som mycket annat.

– Vi tänker dessutom hitta vår speciella Malmöprofil, naturligtvis och omarbeta studieplanerna utan att förlora Kaospiloternas själv, säger Eva Engqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista