Ägare orolig över turbulens på HD/NST

Styrelsen i det moderbolag som äger Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes tidningar oroas av den senaste tidens turbulens på tidningens redaktion. En av delägarna, Sören Sommelius, är bekymrad över den förtroendeomröstning om redaktionsledningen som journalisterna beslutat att genomföra.

– HD har haft en lång tradition av en HD/NST-anda. Utgångspunkten för den har varit att bara motiverade medarbetare kan göra en bra tidning, säger Sören Sommelius, kulturskribent på tidningen och även vice ordförande i moderbolaget.

– Jag hade hoppats att man skulle fokuserat på redaktionella kvalitetshöjningar - nu har det blivit väldigt mycket fokus på organisatoriska problem.

Missnöjet bland journalisterna grundar sig i den organisationsplan som presenterades i början på november. Oron har fortsatt och i måndags beslutade journalistklubben att hålla en förtroendeomröstning kring fyra personer i tidningens redaktionella ledning. Resultatet av omröstningen är klart den 2 januari och blir då sannolikt en sak för moderbolagets styrelse att hantera.

– Det gäller att ta ett djupt andetag och försöka att inte göra saker och ting värre, säger Sören Sommelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".