Bornholmarna måste spara på el

De som bor på Bornholm kan räkna med att tvingas spara på strömmen i flera månader framåt efter att ön mist strömförsörjningen från Sverige. Två av de tre elkablar som går från den skånska kusten till Bornholm har skadats.

De skadade kablarna ledde under torsdagen till ett omfattande strömavbrott på ön och också till att ström inte kan importeras som vanligt från Sverige.

Nu är det bara det lokala kraftbolaget Östkraft som förser Bornholmarna med elström och det har gjort att man tvingats uppmana de som bor på ön att använda så lite ström som möjligt, särskilt under tiden mellan halv åtta och nio på morgonen och sen mellan sju och nio på kvällen då belastningen är som störst. Enligt Östkraft kan situationen vara i flera månader.

När en kabel skadades av en norsk bogserbåt förra hösten tog den reparationen en månad och nu är två kablar ur drift. Om inte Bornholmarna låter det bli mörkare inne i husen kan det bli aktuellt med ransonering, varnar Östkraft.

Under fredagsmorgonen var strömförbrukningen klart lägre än vanligt. Och det ska nog finnas ström när julmaten ska lagas på julafton, säger Östkrafts direktör Jan Harding till Bornholms Radio.

Hans Zillén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".