Vindkraftverk planeras i Hanöbukten

Vattenfall har fått tillstånd för att undersöka möjligheterna att bygga havsbaserade vindkraftverk i Hanöbukten. Vattenfall kan tänka sig att bygga 75 vindkraftverk i Hanöbukten och satsningen skulle kunna ge el till över 70 000 villor.

Flera företag är intresserade av att bygga vindkraft i området kring det så kallade Taggengrundet mellan Sölvesborg och Åhus ungefär 12 kilometer utanför Åhus kust. Området är klassat av staten som riksintressant för vindkraft.

Ett företag, Triventus Consulting, har kommit så långt att de förbereder en ansökan om tillstånd för att bygga ett femtital vindmöllor i Hanöbukten. Och nyligen lämnade också Vattenfall in en ansökan till Kammarkollegiet om att få undersöka om området lämpar sig för vindkraft.

Slutligen är det Regeringen som fattar beslut om att bygga vindmöllorna. Tommy Danielsson på miljö- och hälsoskyddskontoret i Kristianstad säger att kommunen generellt sett varit positiv till vindkraft men att man kommer att ta hänsyn till påverkan på miljön och landskapsbilden.

Sabina Fabrizi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".