Svårt att betala med kort

Efter höstens värdetransportrån har bankerna uppmanat sina kunder att betala med kort för att minska hanteringen av kontanter. Nu visar det sig att det kan vara svårt i julhandeln. Överbelastade system har gjort att det tar upp till 20 minuter att få igenom ett kortköp.

Både säljare och kunder ser nästan uppgivna ut. I en bokhandel sitter folk till och med ner och väntar medan kortmaskinen ringer upp och väntar på godkännande från banken.

I parfymeriet bredvid ringlar köerna långa och pulsen hos butiksbiträdet Margit Arling är hög:
– Det är överbelastning på linjerna så betalningarna går inte genom så kunderna får vänta 15-20 minuter för att få betala. Det har hänt tidigare men inte så som idag. Så vi ser ju helst att kunderna har kontanter.

De banker som P4 Radio Malmöhus varit i kontakt med har ännu inte fått in några klagomål, men säger att det kan ta längre tid när så många betalar med kort på samma gång.

Frida Leander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".