Landskrona satsar mot brottsligheten

Landskrona kommun sätter nu in kameraövervakning av centrala delar av staden, sociala insatser och också professionella ordningsvakter under kvällar och helger. Orsaken är en kraftig ökning av antalet rån och misshandelsfall.

– Från de vuxna var bemötandet mycket positivt, och många sa ”det var på tiden”, sa Per Nordbring om sin första helg som kommunal ordningsvakt.

Han tror att det kommer att bli lugnare i de delar där ordningsvakterna kommer att synas i sina gula jackor.

Fram till november månad i år inträffade 84 rån i Landskrona, en ökning med 61 procent jämfört med förra året. Även när det gäller misshandelsfall i Landskrona visar Brottsförebyggande rådets preliminära statistik en betydande ökning. Totalt har 447 misshandelsfall anmälts, vilket är 36 procent fler än samma period 2004.

– Det finns en otrygghet i Landskrona. Det har vi kunnat se i medborgarundersökningar som vi genomför; det är folk som säger att de har avstått från aktiviteter för att de känner sig otrygga, säger Annika Wågsäter som är kommunstrateg för brottsförebyggande åtgärder i Landskrona.

Det är medborgarundersökningarna som ligger till grund för handlingsprogrammet. Annika Wågsäter kan inte säga något om varför rånen och misshandelsfallet ökat just under 2005.

– Men generellt sett i samhället kan man ju se ett utanförskap hos barn och ungdomar som jag tror ligger till grund för den här brottsligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".