Fälldes för Kirsebergsmordet

Två unga män, 19 och 20 år gamla, fälldes idag av Malmö tingsrätt för mord på en 41-årig man i stadsdelen Kirseberg i juni i år.

Tjugoåringen döms till tio års fängelse och han yngre kamrat till fängelse i nio år. Domen följer därmed åklagarens linje.

Det var i juni i år som en 41-årig man hittades död i sitt hem i Malmö. Han hade kvävts till döds med plastpåsar hårt knutna kring huvudet. Han hade också rånats på en dator, kamerautrustning, mobiltelefon och bankomatkort.

Ett par timmar efter mordet togs pengar ut från offrets bankkonto med bankomatkortet och med hjälp av en övervakningskamera kunde polisen spåra mördarna.

Tingsrätten väljer att tro på 19-åringens berättelse där han erkänner att han varit i offrets lägenhet för att stjäla datorn. Han har i detalj beskrivit hur mordet gått till men menar att han haft en underordnad roll i morddramat.

Däremot tror rätten inte på 20-åringen som hela tiden nekat till mordet. Enligt hans berättelse har han utsatts för en komplott och menar att mordet utfördes av 19-åringen och en tredje kamrat, denna kamrat som senare under morddagen tog ut pengar från offrets bankkonto.

20-åringen, som hade haft en sexuell relation med 41-åringen, döms till 10 års fängelse för mord och stöld. Hade han varit 21 år gammal vid mordet hade han dömts till livstids fängelse, resonerar tingsrätten.

19-åringen döms till 9 års fängelse för mord och stöld, då rätten menar att han haft en underordnad roll i morddramat. Den tredje mannen, även han 19 år, döms till tre månaders fängelse för bedrägeri och häleri.

– Vi kommer naturligtvis inte att förhasta oss, utan tänka igenom det. Men det är mycket som talar för att vi kommer att överklaga, säger 19-åringens advokat Lars Edman.

Även 20-åringens advokat, Jan Tuma, säger att man kommer att överklaga domen.