Kamp för svensk föräldrapenning efter jobb i Danmark

Det går att få rätt mot Försäkringskassan i ärenden som gäller arbete i Öresundsregionen. Susann Klein i Helsingborg har via länsrätten lyckats få svensk föräldrapenning grundad på ett jobb i Danmark.

– Jag är fortfarande chockad, för jag trodde faktiskt inte att det skulle gå igenom. Men jag hoppades in i det sista, så jag känner mig fantastiskt lycklig just nu, säger Susann Klein.

Reglerna för att få svenska bidrag efter att ha jobbat i Danmark är minst sagt snåriga. Susann Klein, som jobbade på en dansk färja mellan Helsingör och Helsingborg, har nu lyckats vinna mot Försäkringskassan och ska få högre föräldrapenning för att ta hand om sin snart ettårige son. Det slår länsrätten fast i en dom.

Men Susann Klein har ännu ett överklagande i länsrätten. När hon skulle flytta över a-kassan från Danmark till Sverige blev det fel, trots att hon följde kassans råd, och därför får hon nu bara halv ersättning.

– Jag skulle med facit i hand aldrig ta ett jobb i Danmark igen, aldrig. Det är för mycket papper och det är för mycket felinformation. Det fungerar inte, säger Susann Klein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".