Politikers företagarvänlighet betygssätts

Organisationen Företagarna har betygssatt 85 riksdagsledamöters företagarvänlighet. Tidningen Arbetets tidigare chefredaktör Bo Bernardsson ligger i topp bland socialdemokraterna.

De 85 ordinarie ledamöterna i fem mäktiga utskott har betygssatts: närings-, trafik-, skatte-, finans- och arbetsmarknadsutskottet. Motioner, interpellationer, frågor och initiativ som riksdagsledamöterna står bakom under riksdagsåret 2004/2005 har bedömts. Varje företagsvänlig aktivitet har fått en poäng.

Bland de socialdemokratiska riksdagsledamöterna tillhör tidningen Arbetets tidigare chefredaktör Bo Bernardsson i Lund, och byggnadsarbetaren Ronny Olander från Svedala dem som fått flest poäng.

Inom den borgerliga oppositionen kommer moderaternas Ann-Marie Pålsson på en 14:e plats. Hon har dock fått mer än dubbelt så många poäng som någon av socialdemokraterna. Det är normalt att oppositionsledamöter är mer aktiva med egna förslag i riksdagen än enskilda ledamöter i regeringspartier. Regeringspartierna agerar på annat sätt, till exempel genom att ställa sig bakom regeringens propositioner.

Men undersökningen fick redan vid presentationen kritik av till exempel moderaternas Mikael Odenberg. Han påpekar att han inte själv skriver några motioner eftersom han är moderaternas talesman i ekonomiska frågor. Undersökningen visar att ledamöterna har agerat, men inte hur företagarvänliga de egentligen är menar Odenberg.

På organisationen Företagarna säger man att avsikten inte är att bedöma de olika partiernas inställning till företagande, utan bara de enskilda företagarnas aktivitet. Målet med undersökningen är att få politikerna att uppmärksamma småföretagarfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".