Helsingborgs stad stäms för uppsägning

Efter att ha jobbat i fyra år i en av Helsingborgs skolor fick läraren sparken i våras. Han anklagades för trakasserier av flera elever, men Helsingborgs stad har aldrig kunnat komma fram med några bevis för att det här verkligen hänt. Det menar lärarnas riksförbund som nu stämmer staden inför Arbetsdomstolen.

Mannen som stämningen gäller har arbetat som lärare i cirka 35 år, och i augusti 2001 anställdes han på en skola i Helsingborg.

I februari i år blev han plötsligt avstäng från sin tjänst. Anledningen var att ett antal elever på skolan berättat för en psykolog om att läraren skulle ha gjort sig skyldigt till flera övergrepp.  Enligt eleverna ska han ha skadat vissa elever, tagit på dem och kränkt dem med ord, blickar och beröringar.

Elevernas anklagelser ledde till att läraren avskedades från sitt jobb i april i år. Men Lärarnas riksförbund menar att avskedandet var felaktigt. Enligt fackförbundet har varken läraren eller facket fått reda på exakt vad läraren har anklagats för och läraren har aldrig fått någon chans att bemöta elevernas påståenden.

Facket menar att Helsingborgs stad medvetet undanhållit information som lagts till grund för beslutet att avskeda läraren, och att kommunen därför inte fullgjort sin bevisbörda.

I anmälan till Arbetsdomstolen skriver facket också att läraren blivit mycket upprörd över elevernas anklagelser, och dessutom förvånad eftersom varken rektorn eller någon annan skolledare under lärarens år på skolan har kommit med någon varning eller har påpekat att hans sätt att undervisa varit olämpligt.

Facket vill att lärarens avskedande ska ogiltigförklaras och att han ska få ett skadestånd på 120 000 kronor. Fackliga förhandlingar om fallet har hållits, både på lokal och central nivå, men eftersom Helsingborgs stad och Lärarnas riksförbund inte kunnat komma överens väljer facket nu att stämma staden inför Arbetsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".