Första proverna i Mölledammarna klara

De första svaren på vattenproverna från Mölledammarna i Bjuv visar på höga halter av bl a aluminium, kalcium, koppar, magnesium och svavel.
- Det kan vara koppar som färgat dammarnas vatten grönt, säger Bjuvs miljöchef Bengt Gustafsson till P4 Radio Malmöhus. Vad som orsakat fiskdöden i dammarna vet man dock inte än. Tidigare under våren upptäcktes död fisk i Mölledammarna, vilkas vatten blivit grönfärgat, och flera döda hjortar misstänks också ha druckit av dammarnas vatten innan dom dog. Företaget som har ett dagbrott i närheten av Mölledammarna, CC Höganäs, har slutat att pumpa ut vatten i området och nya prover ska nu visa om den åtgärden räcker. Hur många djur som dött av utsläppen vet man inte heller, säger Bengt Gustafsson. - Gäddor har dött och därmed har grodynglen ökat mycket. Om där finns mycket fisk kvar vet jag inte. - Man kan i alla fall inte se någon fisk just nu, säger Bengt Gustafsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".