SAS stäms av före detta anställda

Nu stämmer 35 före detta anställda flygbolaget SAS. De menar att arbetsgivaren har begått avtalsbrott i samband med nedläggningen av malmöbasen i slutet av förra året.

Monica Bergdahl har jobbat på SAS malmöbas i mer än 30 år, under många av de åren som kabinchef. I slutet av 2003 fick hon genom ett mejl från arbetsgivaren veta att malmöbasen skulle läggas ner.

En tid senare fick hon veta att hon hade tio dagar på sig att bestämma sig för om hon ville gå i avtalspension eller fortsätta jobba, men i så fall från Stockholm i stället för från Malmö.

Om hon valde att jobba från Stockholm skulle SAS inte ersätta henne för pendlingen och den extra tid som skulle ha krävts. Därför valde Monica Bergdahl att gå i avtalspension.

– Jag tyckte att det blev för tufft att jobba full tid. Man skulle få färre fridagar; man skulle egentligen inte kunna ha något privatliv, och det kan man nästan inte ha när man flyger ändå, säger hon.

Men ett år senare, precis innan malmöbasen lades ner, fick de som valt att fortsätta i företaget en möjlighet att utgå från Köpenhamn. Ett alternativ som inte fanns då Monica Bergdahl valde att gå i pension.

– 75 procent tror jag hade varit kvar i dag, om vi hade fått lov att behålla vår arbetsplats i Köpenhamn och vår lön, säger hon.

Nu förlorar Monica Bergdahl åtskilliga tusenlappar varje månad, eftersom hon redan hade valt avtalspension i stället för att jobba kvar på SAS. Därför har hon nu, tillsammans med 34 före detta kollegor, stämt flygbolaget SAS för avtalsbrott. Man kräver skadestånd för den ekonomiska skada som man orsakats.

– Jag tycker de har lurat oss. Jag tycker inte att det är schyssta metoder; man eliminerar grupp efter grupp för att få det som man själv vill ha det, säger Monica Bergdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".