Stora kostnader för blodbrist i Malmö

När den nya blodcentralen invigdes i Malmö i april hoppades man att Skåne skulle bli självförsörjande när det gäller blod. Men istället har antalet blodgivare i Malmö minskat.

– Det har ju minskat sen vi flyttade. Vi trodde kanske det skulle vända igen efter några månader, när folk skulle börja hitta hit igen, men det ser dåligt ut, säger Gunilla Ersgården som är undersköterska på blodcentralen Malmödroppen.

För att Skåne ska bli självförsörjande krävs det att ungefär 1 300 människor i Malmö lämnar blod varje månad. I dag är det bara 800 personer per månad som lämnar blod, och det leder till att Region Skåne måste köpa in dyrt blod från Halland och Blekinge istället.

Till våren planerar blodcentralen Malmödroppen reklamkampanjer för att få fler Malmöbor att bli blodgivare genom reklamkampajer.

Du hittar blodcentralen Malmödroppen på Universitetssjukhuset MAS, ingång 94. Besöksadressen är Södra Förstadsgatan 101 och telefonnumret är 0200 - 87 11 22.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".