Största beslagen görs på Öresundsbron

Öresundsbron har nu blivit den plats i Europa där flest grova narkotikabrott upptäcks. Det senaste på onsdagen, då tullen beslagtog 50 kilo cannabis vid bron.

Det är i Malmö och i Helsingborg som de största beslagen görs, medan antalet beslag är högst på Arlanda i Stockholm.

Tidigare i år beslagtog tullen två ton efidrin - ett preparat som används bland annat för att framställa amfetamin.  

– Det skulle kunna vara ett tecken på att vi har produktion av amfetamin i landet. Det är oroande, säger Eva Lotta Hedin som är chef för tullens brottsbekämpning.

Drygt 300 kilo amfetamin och nästan ett ton cannabis har beslagtagits i år. Genom en utökad underrättelseverksamhet och spaning har tullen i år lyckats stoppa 76 kilo kokain och 638 kilo cannabis på väg till Sverige. Den narkotikan finns inte med i beslagsstatistiken.  

Däremot har tullen varit mindre framgångsrik i att avslöja smuggling av heroin. Knappt nio kilo har beslagtagits, vilket är en bråkdel av de två ton som beräknas konsumeras i Sverige varje år. Men ett nytt samarbetsavtal med Ryssland kan komma att ge bättre resultat.

– Ryssland är ju en stormakt och deras myndigheter är enorma. Kan vi få del av den information och de resurser de har, för att sätta in mot heroinets norra väg från Afghanistan och genom Ryssland, så tror jag att det kan ha stor betydelse, säger Eva Lotta Hedin.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".