682 miljoner till Skånes gårdar

På måndag får 9 000 skånska jordbrukare dela på 682 miljoner kronor i gårdsstöd från EU. Det nya stödet ska inte vara beroende av vad och hur mycket jordbrukarna producerar, och därför gynnas andra gårdar än tidigare.

EU:s nya jordbrukspolitik ledde till att Sverige den 1 januari i år införde ett nytt jordbrukarstöd – gårdsstödet - som ersätter flera gamla stöd.

Nu är stödet inte kopplat till produktionen, och det innebär bland annat att hästgårdar för första gången kan få bidrag från EU.

På måndag betalar Jordbruksverket ut totalt 6,5 miljarder kronor. Ungefär en tiondel av de pengarna går till Skåne; av totalt 11 000 bönder som sökt gårdsstöd får 9000 en utbetalning på måndag.

En av dem är Reeni Sonesson, som driver en hästgård i Hjärsås i nordöstra Skåne. Hon säger att det nya stödet skapar en trygghet som gör att de vågar satsa på hästar.

– Vi har fått ligga lågt med aveln, för vi har inte haft så mycket bete. Vi har fått arrendera och det kostar ju bara pengar. Att få stöd för att de går och betar är jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".