Krogkonkurser efter rökstopp uteblev

Rökförbudet på krogen har inte lett till att fler restauranger gått i konkurs. När rökförbudet infördes för ett drygt halvår sedan, så befarade många krögare att antalet besökare skulle minska och många krogar skulle tvingas i konkurs, men så verkar det alltså inte bli.

Sedan rökförbudet infördes den första juni har 15 restauranger eller hotell i Skåne gått i konkurs. Under samma period ifjol – alltså före rökstoppet – så var det 25 stycken och under samma period 2003 var det också 25 hotell och restauranger som tvingades i konkurs.

Tittar man på riket i stort ser det nästan likadant ut. Antalet konkurser inom branschen under perioden juni till och med november har under de senaste åren legat på ungefär 200 stycken, så det verkar alltså inte som om rökförbudet spelat någon roll.

Flera krögare och anställda inom restaurangbranschen i Malmö säger också att de inte märkt någon skillnad efter förbudet.

– Vi har absolut inte fått färre gäster, säger servitrisen Janet Wärnberg på nattklubben Escape.

– Jag tycker inte att det har påverkat oss alls. Jag har inte märkt att vi skulle ha fått färre besökare, säger Henrik Jönsson på restaurang Harrys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".