Fortfarande brist på teckenspråkstolkar

För några år sen var det stor brist på teckenspråkstolkar i Skåne, och nästan 20 procent av uppdragen kunde inte utföras. En kampanj som drogs igång för att utbilda fler tolkar har minskat bristen, men landstingens ekonomi gör att resurserna ändå inte räcker till.

– Vi har cirka 8 500 beställningar per år. Av dem har vi en brist på cirka 8,5 procent, så vi täcker ganska mycket i dag, säger Göran Steen som är chef för tolkcentralen i Region Skåne.  

Döva och dövblinda har rätt till vardagstolkning, och kan i princip få hjälp i alla situationer där de behöver ha kontakt med en hörande som inte talar teckenspråk. Det kan röra sig om allt från läkarbesökt till femtioårsfester eller sammanträden.

För några år sen så var det så stor brist på utbildade tolkar att Region Skåne inte kunde fylla de tjänster som finns. Eftersom fler har utbildat sig till teckentolkar är inte problemet längre att kunna fylla tjänsterna, utan snarare att det saknas pengar för att anställa tillräckligt många tolkar.

– Det har ju svängt. Tidigare hade vi pengar men inte utbildade tolkar. I dag finns det fler utbildade tolkar, men landstinget har inte de pengarna i dag, så att vi kan anställa så som vi skulle önska, säger Göran Steen.

Teckenspråkstolken Sara Dubravac tror att det finns döva som inte ringer efter tolkning, trots att de skulle behöva.

– De beställer inte tolk, när de vet att det nog blir svårt att få, säger Sara Dubravac.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".