Många vill slippa handledarutbildning

Ansökningarna om att bli handledare för någon som ska övningsköra har blivt minst dubbelt så många den senaste tiden. Om man inte får sitt tillstånd före nyår måste man nämligen gå en speciell handledarutbildning.

– Minst det dubbla kommer in varje dag, säger Eva Olsson på Länsstyrelsen.

Efter nyår måste alltså den som ska vara handledare gå en utbildning tillsammans med sin elev, innan övningskörningen kan sätta igång. Utbildningen kommer att kosta ett par hundralappar, och är tre timmar lång.

– Där kommer vi att gå igenom riskmomenten som finns i övningskörning, och så vad eleverna har svårt för, och få en struktur på övningskörningen, så det inte bara blir att man sätter sig bakom ratten för att man ska åka och handla, säger Cathrine Wendel som är körlärare i Malmö.   

Hon hoppas att utbildningen leder till att föräldrar kan strukturera övningskörningen med sina barn på ett bättre sätt.

Man litar kanske på sina barn lite för mycket, säger körläraren Cathrine Wendel.  

Hon har många gånger sett handledare vid privat övningskörning sitta och läsa, och hon har till och med sett handledare som har sovit.

– Så visst kommer det att hjälpa.

Just nu har Vägverket i Skåne givit tillstånd till handledarutbildningar på 14 platser, främst till körskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".