Långsamt köra på dansk motorväg

Tycker du att det går långsamt att köra från Skåne och genom Danmark och söderut ner mot Rödby? Då är du inte ensam. Enligt det danska vägverkets årliga rapport har trafiken i Danmark ökat så kraftigt att det påverkar hastigheten.

På ett år har motorvägstrafiken i Danmark ökat med drygt fyra procent. Värst är det på Köge Bugt-motorvägen som går söderut från Köpenhamn längs Själlands östkust och till Rödby. Där har medelhastigheten minskat med nästan 50 procent på några år, till 32 km i timmen under den värsta rusningstiden på morgonen. Om du ska åka neråt mot Tyskland är risken alltså stor för att det går i snigelfart.

Orsaken till att trafiken ökat så mycket i Danmark är, enligt rapporten, bland annat Öresundsbron. Andra orsaker är att antalet jobbpendlare ökat och att semester- och fritidsbilisterna har blivit fler och kör allt längre sträckor. Och det blir inte bättre, det danska vägverket räknar med en ökning av trafiken med ytterligare 35 procent de närmaste tio åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".