Granen kvar på Wrams Gunnarstorp. Foto: Torbjörn Esping.

Få väljer lövskog vid återplantering

Ett år efter stormen Gudrun börjar de drabbade skogsägarna få ordning på sina skogar. I Skåne vill myndigheterna gärna se att granen ersätts med lövskog, men på Wrams Gunnarstorp vid Söderåsen får granen fortsatt förtroende.

– När det gäller att plantera de här arealerna, så är det klart att vi kommer att plantera rödgran, för där har vi en hyfsad ekonomi, säger skogsägaren Rudolf Thornérhjelm.

I Skåne ska skogsmaskinerna ta hand om runt 6 miljoner träd, som blåste omkull i Gudruns orkanbyar.

Skogsägare som vill byta ut granen mot lövskog kommer att få ett statligt bidrag, men på Skogsstyrelsen i Kristianstad tror man inte att så många kommer att byta ut granen, som trots sin stormkänslighet är det mest lönsamma trädslaget.

– Efterfrågan från industrin och skogsbruket är ganska tydligt. Man vill även i fortsättningen ha gran, och då kommer nog markägarna att få svårt att stå emot det trycket, säger Bengt Nilsson, chef för Skogs- och miljöenheten på Skogstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".