Intagna vädjar om besökslägenhet

De intagna vid Kirsebergsanstalten i Malmö har länge kämpat för att få en besökslägenhet för att göra det lättare för de intagnas familjer att komma på besök. Frågan har varit aktuell i många år men aldrig blivit verklighet för att det varit för dyrt att bygga om det gamla fängelset.

Nu hoppas man på resultat genom att man skrivit brev till justitieminister Thomas Bodström.

– Vårt önskemål är ju att han som politiker och justitieminister skulle kunna påverka att kriminalvården inrättar en besökslägenhet här på anstalten, säger Momo Pavlovic, ordförande i de intagnas förtroenderåd.

Sedan september finns en barnansvarig bland personalen på alla svenska fängelser. Meningen är att familj och barn ska prioriteras, men på Kirsebergsanstalten får de intagna och deras familjer nöja sig med att träffas under två timmar i ett sex kvadratmeter stort rum med bara ett bord och några stolar.

Momo Pavlovic menar att det för barn till kriminella är extra viktigt att få umgås normalt med sina föräldrar.

– Statistik och forskning visar att barnen löper större risk att själva hamna i kriminalitet, och vår tanke är att göra allt vad vi kan för att förhindra det, och för att barnen ska behöva lida så lite som möjligt, säger han.

Beslut om eventuell ombyggnation fattas av Kriminalvårdsstyrelsen, men Kirsebergsanstalten ingår ännu inte i någon aktuell byggplan, enligt Kriminalvården i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".