Fler mitträcken med extra vägpengar

Vägverket i Skåne har fått 35 miljoner kronor i extra pengar för att förbättra trafiksäkerheten under 2006. Pengarna ska användas till att sätta upp mitträcken på sträckor med mycket trafik.

För de extra pengarna ska Vägverket bygga så kallade två-plus-en-vägar med mitträcke på ett antal hårt trafikerade vägsträckor i Skåne. Bland annat ska det bli mitträcke på väg 21 mellan Finja och Hyllstofta, vid ringleden i Ystad och på E 65:an mellan Svedala och Böringe.

Det här är ett led i att öka trafiksäkerheten som en del av nollvisionen. Till trafiksäkerhetsåret 2007, ska antalet döda i trafiken i Skåne ha minskat från dagens omkring 70 per år till högst 29 personer. 

Pengarna gör att Vägverket kan sätta mitträcke på tre mil skånsk väg i stället för på en halvmil som tidigare var planerat.

Trafiksäkerhetsanalytiker Lars Ekman på Vägverket i Skåne säger att mitträcke är ett billigt och effektivt sätt att minska antalet dödsolyckor. Han säger att mitträcken i stort sett tar bort mötesolyckor och nästan halverar antalet allvarliga singelolyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".