Dödsolyckorna färre i Skånetrafiken

Dödsolyckorna i trafiken minskade i Skåne förra året. Då dog 57 personer i trafiken. Det är en minskning jämfört med året innan då 71 personer dog.

Enligt trafiksäkerhetsanalytiker Lars Ekman på Vägverket är det trafiksäkerhetssatsningar som står för minskningen av antalet döda.

Satsningar på cirkulationsplatser och mitträcken har gjort att färre dör i korsningar och i mötesolyckor. Fler hastighetsbegränsningar i tätorter har minskat olyckorna där.

Förra årets dödssiffra var den lägsta på dom senaste sex åren. Men ändå tror Lars Ekman att det blir svårt att uppfylla målet att högst 29 personer ska dö i trafiken i Skåne år 2007.

Singelolyckorna som står för nästan hälften av dödsfallen minskar inte. För att förebygga såna olyckor kan vägarnas sidoområden rensas från stenar och träd.

- Det är det stora problemet som kvarstår, när de andra minskar. Men det känns nästan som om singelolyckorna ökar. Det dricks mer alkolhol och det märks som fler alkoholrelaterade dödsolyckor, säger Lars Ekman, trafiksäkerhetsanalytiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".