Högutbildade vill oftare jobba efter 65

Högutbildad vårdpersonal är mer intresserad av att jobba vidare efter pensionsåldern än lågutbildad personal. Det visar en studie som arbetslivsinstitutet har gjort bland anställda inom Region Skåne. Detta är något som nu ska utnyttjas i rekryteringen av läkare till vårdcentralerna i nordöstra Skåne.

Det är högutbildade läkare och psykologer som gärna fortsätter jobba efter att de fyllt 65 år. Studien visar också att undersköterskor och personer med fysiskt eller psykiskt belastande arbete varken kan eller vill jobba efter att ha nått pensionsåldern.

I arbetslivsinstitutets undersökning har 2 000 vårdanställda inom Region Skåne som fyllt 55 år fått frågor om deras inställning till att arbeta efter 65.

Orsaken till att de högutbildade har större vilja att jobba efter 65 tros bero på framför allt motivationen men även på arbetsmiljön. Och just detta faktum att högutbildad vårdpersonal som läkare vill jobba efter att ha fyllt 65 år är något som regionen vill utnyttja när det gäller rekryteringen av läkare till vårdcentraler i nordöstra Skåne.

Om några veckor ska det annonseras i fackpress och tidningar efter läkare till bland annat Broby vårdcentral. Målgruppen är läkare 55 plus som tjänstgör utanför den södra sjukvårdsregionen. Senare ska det troligtvis också skickas ut personligt ställda brev till läkare som redan pensionerats men som kanske kan tänka sig jobba några år till. Allt för att lösa den akuta läkarbristen på en del vårdcentraler i nordöstra Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".