Statsbidrag att söka till miljövänlig värme

Regeringen har beslutat om statligt stöd till dem som byter ut sitt värmesystem från och med årsskiftet. Boverket arbetar på regeringens uppdrag med att ta fram ett tydligt regelverk för bidragen och utforma ansökningsblanketterna. Omkring den 15 januari ska blanketter och villkor för de nya bidragen vara klara.

Och trots att ansökningsblanketterna inte ens är klara är länsstyrelsen i Skåne redan nerringd av intresserade husägare. De flesta samtalen till länsstyrelsen har kommit från villaägare som vill sluta med oljeuppvärmning.

- I dagsläget har vi mellan 150 och 200 personer som ska få information och blanketter när de är klara, säger Gunnel Sajdak, handläggare på länsstyrelsen.

Småhusägare med direktverkande el eller oljeuppvärmning ska kunna få upp till 30 procent av kostnaderna betalda då de går över till fjärrvärme, installerar värmepump, solvärme eller en panna för biobränsle. Enligt Gunnel Sajdak kostar de nya systemen mellan 50 och 100 000 kronor beroende på vilken typ av system det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".