Publikförlust ledde till dyra operabiljetter

Malmö opera och musikteater lockade under förra året inte mer än 40 000 besökare, och det är mer än en halvering av antalet besökare jämfört med för två år sedan. Främsta orsaken är att teatern renoverats, och att föreställningarna istället har spelats i en mindre spellokal.

2003 hade Malmö opera och musikteater 147 000 besökare. 2004 var de 70 000, och då var teaterns förklaring hårda besparingar. 2005 är man nere på 40 000 åskådare.

Delar av året var teatern stängd för renovering, och då valde man att spela i en mindre lokal, men föreställningarna blev inte fler och uppsättningarna var lika dyra. Den låga besökssiffran förde också med sig att Malmöoperan förra året sannolikt hade Sveriges dyraste teaterbiljetter för skattebetalarna.

Vd:n Göran K Johansson håller med om att 40 000 besökare är lite med tanke på de 135 miljoner kronor som man får i årliga bidrag.

– Tittar man på pengarna så ska vi har mer publik, och vi kan konstatera att vi är beroende av att ha tillgång till en bra teaterlokal med många platser, säger han.

Slår man ut antalet besökare på teaterns anslag, så har varje biljett kostat skattebetalarna mellan 3000 och 4000 kronor – sannolikt Sveriges dyraste biljetter.

– Som företrädare för den här verksamheten tycker jag att det är rimligt. Om man nu ska ha opera och musikaler i den här formen så blir det så här dyrt, säger Göran K Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".